DJECA KAO POKRETNI BILBORDI

Trgovina emocijama, iznošenje privatnih i najintimnijih detalja iz života postali su karta za uspjeh u svijetu influensera. Granice toga se već duže vrijeme pomjeraju do tog nivoa da se djeca svjesno ili nesvjesno uveliko koriste kao sredstvo za privlačenje mnogobrojne publike što automatski donosi i saradnje sa raznim brendovima.

Objavljivanje simpatičnih videa u kojim djeca izgovaraju ili rade nešto smiješno izaziva uglavnom kod većine neku pozitivnu reakciju. Roditelji djecu snimaju dok se igraju, gledaju omiljeni crtani film, jedu omiljenu hranu. Popularni su videi gdje djeca opsuju, daju svoje mišljenje o nekim stvarima i ti videi se šire i dijele brzinom svjetlosti.
Mnogima je to preslatko, divno i u tome ne uviđaju nikakav problem. Rođendani, polazak u vrtić, školu obavezno su propraćeni instagramičnim fotografijama, emotivnim opisima i videima.

Svaki važan korak djeteta je zabilježen i podijeljen sa mnogobrojnim pratiocima.

Nekada ranije djeca su bila samo djeca, ona što se igraju u pijesku, oko zgrade, u parkićima.
Danas su djeca pokretni bilbordi. Sa mamom i tatom snimaju promotivne videe o omiljenim hotelima, omiljenim uređajima, omiljenoj robi marke te i te itd. u nedogled.
Postaje mučno za gledanje, bar meni, jer djeca ne mare za to u kakvom će hotelu prespavati, u kakvoj tavi ćete im jaje ispeći i ne zanimaju ih marke jer još ne znaju ni da formiraju rečenicu.

Forsiranje djeteta da kaže ključnu rečenicu za neki brend, da li je to slatka zabava ili mučenje djeteta jer ne bi trebalo da se sa nekoliko godina bavi marketinškim trikovima i zarađuje novac umjesto tate i mame, zar ne?

Posebna problematika i ono što zabrinjava je da se objavljuju videi i fotografije djece u nekim „zavodničkim“ pozama gdje majke ponosno konstatuju da su njihove ćerke budući modeli.

To je sve idealno za pedofilske predatore koji samo vrebaju i čekaju upravo takve sadržaje koje posle koriste za razne nečasne radnje.

Primjećuje se da su ti primjeri roditelja influensera sve učestaliji i da je očigledno njihovo znanje o novim medijima nedovoljno ili ipak svjesno sopstvenu djecu stavljaju u baru krokodila zarad novca i raznih PR paketa.

Posebno je zabrinjavajuće da mediji ne podižu ni približno dovoljno svijest o ovakvim temama.

Da li je to poruka da djeca ipak nisu nešto najsvetije u svijetu konzumerizma?


2 thoughts on “DJECA KAO POKRETNI BILBORDI

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.