OBESMIŠLJAVANJE OSMOG MARTA

Ponedjeljak je, otključavam svoj telefon, u gornjem desnom uglu displeja piše osmi mart. Razvukoh ironični osmijeh. Spremam se fizički i pshički da odem završiti i preživiti skupljanje neke papirologije.
Izlazim napolje, vidim ulice pune cvijeća, prolaznike koje nose poklone i guranje mušterija tokom odabira istih.

U mojoj glavi totalna konfuzija. Nameće se prvo pitanje kakvi su ovi ljudi prema svojim majkama, sestrama, ženama, djevojkama i prIjateljicama ostalim danima u godini? Da li danas kupuju sve te poklone od srca ili iz neke kurtoazije i pomodarstva?
Da li je juče neko od njih pretukao ženu kojoj danas kao iskupljenje nosi ruže ili nešto drugo?

Hiljadu pitanja mi se mota po glavi, odgovor samo jedan, ovo obilježavanje na ovakav način nema nikakav smisao, a zašto?
Zato što ćete i dalje dobijati otkaz kad neki poslodavac sazna da ste trudne.
Zato što i dalje postoji mobing.
Zato što i dalje neki poslodavci pitaju da li planirate u skorije vrijeme imati djecu?
Zato što ne možete napredovati na poslu, samo zato jer ste žena.
Zato što nasilje nad ženama nije ni dalje adekvatno kažnjivo, jer žrtve žive u strahu od ponovnog napada.


Voljela bih da nisam u pravu, ali kao da se zaboravlja šta je Osmi mart, njegov prvobitni smisao, a to je borba za ženska ljudska prava. Ne možemo slaviti taj praznik, a ne znati da je nastao kao posljedica loših radnih uslova za žene koje su tokom industrijalizacije 1857. godine u Njujorku pokrenule demonstracije. Protesta je bilo i nakon toga, da bi se 1908. godine dogodio veliki protest u Njujorku, u kome je učestvovalo prema navodima 15 000 žena koje su tražile bolje plate, kraće radno vrijeme i demokratsko pravo glasa za žene.
Nekolike godine nakon toga, zahvaljući incijativi Klare Cetkin Osmi mart je postao međunarodni praznik. Važno je napomenuti da su veliki korak ka tome učinile sufražetkinje (pripadnice pokreta za jednako pravo glasa žena i muškaraca) kao i u Evropi Luiz Cic.

Nakon kratkog istorijskog osvrta vraćamo se u sadašnjost. Živimo u 21. vijeku, a žene su i dalje u lošem položaju. Osmi mart umjesto da koristimo za ukazivanje na probleme i rješenja, mi ga pretvaramo u neki praznik cvijeća, takmičenja ko je dobio bolji poklon, udaranja roditelja po džepu da se učiteljicama kupe skupi pokloni.

Pokloni i cvijeće su lijepe stvari i da se razumijemo nije poenta teksta satanizovati ljude koji ih kupuju od srca, ali zašto se to cvijeće vezuje mnogima samo za Osmi mart i druge praznike.
Da li je potreban datum da pokažemo poštovanje, zahvalnost i ljubav? Da li je važno da taj poklon bude skup i hoće li on podići na viši nivo neki odnos?

Na kraju, nadam se da sutra odlazite na posao, gdje vas je poslodavac prijavio na punu platu, gdje imate odmor po zakonu, gdje vas niko ne maltretira i ne uslovljava i gdje ste plaćeni koliko vrijedite.
Ukoliko nije tako, razmislite šta ćete uraditi do narednog praznika žena.

Srećan Osmi mart!

2 thoughts on “OBESMIŠLJAVANJE OSMOG MARTA

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.