NEPROVJERENE INFORMACIJE U MEDIJIMA POSTAJU UČESTALA PRAKSA

Objavljivanje neprovjerenih informacija u medijima kao da je postala neka vrste prakse i pokazatelj kako stvari funkcionišu.
Prenošenje informacija po kopi – pejst principu je način na kojem se, nažalost, zasniva današnje novinarstvo.

Ono kako bi trebalo da bude i kako smo učeni u akademskim institucijama jeste da je provjera činjenica obavezna, da sagovornici moraju biti relevantni za temu o kojoj izvještavamo, da je najvažnije imati tačnu informaciju, a ne biti prvi po svaku cijenu.

Danas, važno je očigledno imati „ekskluzivu“ često obojenu senzacionalističkim tonom, često netačnu, a sve u svrhu klikova.

Prije nekoliko dana mogli smo vidjeti naslove o tome da je Vidovdan proglašen za praznik grada Čikaga. Vijest je odjeknula u mnogim medijima širom Srbije.

Čitaoci su na svojim društvenim mrežama masovno dijelili ovu vijest sa oduševljenjem. Neki od njih bili su skeptični, jer na zvaničnom sajtu grada Čikaga nije objavljena nikakva informacija povodom toga. Takođe, na zvaničnom tviter profilu gradonačelnice Čikaga Lori Lajtfut nije bilo nikakvih saopštenja.
Jedino saopštenje objavljeno je na tviter nalogu grada Čikaga.

U međuvremenu medij N1 u Srbiji prenio je tvit Lazara Čovsa, novinara BBC na sprskom koji je zaključio da je vijest o Vidovdanu kao prazniku u Čikagu lažna.

Ambasada SAD u Srbiji je potvrdila da je 28. jun u Čikagu proglašen da bude dan Vidovdana.
Oglasio se takođe i konzul Republike Srbije u Čikagu, Damjan Jović da potvrdi ovu vijest.

Nakon toga Čovs je obrisao svoj tvit i rekao da je napravio grešku što se oglasio prije zvaničnih izvora.

Primjera gdje su prezentuju dezinformacije i lažne vijesti ima na pretek i uglavnom potiču od tabloida. Nekada namjerno plasirane, nekada iz neznanja.
Vjerovatno mnogi se sjećaju naslova o smaku svijeta koji se širio po društvenim mrežama. Naravno da u tekstu nije bilo izjave seizmologa, već se tekst zasnivao na predviđanjima kojekakvih vidovnjaka. Naravno, ništa ni od smaka svijeta.


Ono što je problematično jeste što pojedini mediji u određenim situacijama ne kontaktiraju nadležne institucije odnosno relevantne sagovornike na datu temu kako bi dobili pouzdane informacije, već vijest zasnivaju samo na prenošenju tvitova koji ne mogu biti nikako jedini i pouzdan izvor.

Da bi bili prvi i najbrži nerijetko prenose netačne informacije i stvaraju jedan odnos nepovjerenja.
Publika ima sve teži zadatak, a to je gdje se na kraju informisati?
Da bi se dobila neka što realnija slika, važno je pratiti više različitih medija, praviti paralelu i sklopiti neku približno objektivnu sliku.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.