Kako je otac propagande ubijedio žene da puše

Ko je bio Edvard Bernajs ( Edward Bernays )?

Otac propagande i doktor spinovanja austrijsko – američkog porijekla. Utemeljio je odnose sa javnošću kao naučnu disciplinu i izdao prvi udžbenik iz ove oblasti.
Koliko je dobro poznavao i primjenjivao tehnike propagande za oblikovanje javnog mnjenja, najbolje pokazuje činjenica da se do danas one i dalje koriste. Mnogi politički analitičari su saglasni u tome da se malo šta promijenilo na polju primjene tehnika propagande, naprotiv smatra se da je još više agresivnija.

Zanimljivost u vezi sa njegovom beografijom jeste to što je bio nećak Sigmunda Frojda čije je ideje i učenja popularizovao u Americi.
Poznat je bio po svojim izuzetno uspješnim kampanjama i načinu na koji ih je sprovodio.

Kako je Bernajs nagovorio žene na pušenje u otvorenom?

Naime, on je ubijedio žene da su cigarete njihove baklje slobode i da predstavljaju oslobađenje od muških pritisaka i stega društva. Samim tim paljenje cigarete bilo je kao neka vrsta oslobođenja i postizanje ravnopravnosti polova. Međutim, nije priča na tome završila.
Bernajs je imao zadatak da ubijedi i muškarce u to zašto je poželjno da žene puše u javnosti. Tako se dosjetio da izvrši seksualizaciju žena u svrhu kampanje. Nametnuo je neku vrstu „krilatice“ : „Žena koja puši je seksi“.

Kampanja koju je sprovodio za „Lucky Strike“ ostala je posebno zapamćena. U tom periodu pakovanje cigara „Lucky Strike“ bilo je zelene boje koja nije bila u modi i samim tim se nije slagala uz odjeću. Zbog toga je Bernajs promijenio modu tog vremena i uz pomoć modnih kreatora, uticajnih žena nametnuo zelenu boju kao apsolutni hit. Nakon toga prodaja cigareta navodno se povećala čak za 50% .

Knjiga „Propaganda“

Njegova poznata knjiga pod nazivom „Propaganda“ objavljena je davne 1928. godine i bila je tada kao neka vrsta uputstva kako upravljati i kontrolisati javno mnjenje. Korištena je u svrhe američke ratne propagande, a takođe sam Jozef Gebels se hvalio da je istu koristio za propagandu nacističkih ideja.

„Iskreno i praktično uputstvo za upotrebu propagande koje pruža puno uvida u način funkcionisanja nekih od najmoćnijih i najuticajnijih institucija savremene industrijske države kapitalističkih demokratija“. Noam Čomski

Ono što je fascinantno je da se malo šta promijenilo u pogledu načina oblikovanja javnog mnjenja, a od samog izdanja knjige prošle su 93 godine. Posebno je ostala nerazjašnjena činjenica da knjiga nije bila prevedena na srpski jezik. Tek 2014. godine, nakon 86 godina objavljena je na srpskom jeziku.Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.