KAKO SMO DOŠLI DO TOGA DA SILOVATELJI DAJU INTERVJUE U MEDIJIMA?

Celokupnu javnost juče je uznemirila vest o tome da je serijski silovatelj Igor Milošević intervjuisan od strane jednog tabloida u Srbiji kojem neću pominjati ime.

Naime, video pod nazivom „MEGAEKSLUZIVNO! Ispovest serijskog silovatelja“ objavljen je juče na zvaničnom jutjub kanalu dotičnog medija. Da tabloidi krše redovno novinarske kodekse poznata je stvar, ali ono na šta nismo bili spremni je da će otići toliko daleko od razuma, empatije i novinarske etike. Zvanično je probijeno dno.

Kao diplomirani novinar pitam se kome je palo na pamet da pruži medijski prostor serijskom silovatelju i njegovoj „ispovesti“? Otkad se to ispovedaju silovatelji u medijima? Sat vremena javnost je imala priliku da sluša o načinima kako on siluje, zbog čega, i da li će opet. Deluje mi da sanjam dok pričam o ovome, ali ne, zaista se desilo. Zanima ko je to odlučio da taj „intervju“ ima informativnu, edukativnu ili neku drugu vrednost? Ko je odlučio da je pomenuti sadržaj od bilo kakvog značaja za javnost? Ko vam je rekao da je to novinarstvo i gde ste „učili“ to „novinarstvo“?

Poražavajuća stvar je što su zahvaljujući ovom intervju žrtve pomenutog silovatelja iznova traumatizovane. Ne mogu da pojmim toliko odsustvo empatije, profesionalnosti i na kraju ljudskosti. Ko će da snosi odgovornost za nanošenje duševne boli ovim devojkama? Hoće biti opet tresla se gora, rodio se miš?

Sa kojeg god aspekta da pristupimo ovom nakaradnom slučaju ne postoji nikakvo opravdanje za objavu pomenutog intervjua.

Da su prekršili Kodeks novinara Srbije jasno govori sledeća stavka:

7. Novinar nikada ne sme da zloupotrebi emocije drugih ljudi, njihovo neznanje ili nedovoljnu sposobnost rasuđivanja.

Smernice:

  • Izvori informacija s kojima novinar razgovara nisu uvek svesni moći medija i posledica koje njihove izjave mogu da imaju po njih lično, kao i po ljude o kojima govore.

Dok čekamo na reakcije nadležnih institucija pitamo se da li može gore od ovog i šta je sledeći korak u procesu degradiranja novinarske profesije? Najmanje trenutno što možemo da uradimo je da prijavimo video i ne delimo takav sadržaj.

One thought on “KAKO SMO DOŠLI DO TOGA DA SILOVATELJI DAJU INTERVJUE U MEDIJIMA?

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.