Govor mržnje u komentarima na društvenim mrežama

Prema nekoj opšteprihvaćenoj definiciji govor mržnje predstavljaju izjave koje zastrašuju, vređaju ili uznemiravaju pojedince ili grupe. Odnosno, to su izjave koje pozivaju na nasilje, mržnju ili diskriminaciju bilo pojedinca ili grupe.

Vjerujem da smo svi bar jednom naišli na komentar koji sadrži govor mržnje.
Ukoliko nekim čudom takav komentar nikada niste zapazili, dovoljno je da na Fejsbuku pogledate samo komentare ispod neke vijesti.

Iako je, nažalost, takva praksa postala svakodnevnica, to nikako ne znači da je ta pojava normalna i prihvatljiva, jer nije i ne može biti.
Da bi opravdali svoje gnusne uvrede, prijetnje, pojedini se pozivaju na slobodu govora i ističu kako oni imaju pravo na to.

Ne, nije sloboda govora da se nekom psuje majka, prijeti na različite načine, nije sloboda govora napisati kako treba nekoga „objesiti“. To je govor mržnje.
Sloboda govora se dakle, završava tamo gdje počinje nečije ugrožavanje i tu je priča završena.
Sve dok nečije „mišljenje“ nekoga ne ugrožava, ne zastrašuje, sve je u redu, sve mimo toga je nedopustivo.

Na društvenim mrežama nekim čudom mnogi imaju komentar na sve i stručnjaci su za sve, osim za kulturan dijalog, to je nekima potpuno nepoznat teren.
Pitanje je šta ljude tjera na pisanje uvredljivih komentara koji sadrže govor mržnje? Da li je to dosada, besposlenost, da li su to frustracije, nezadovoljstvo svojim životom?

Osjetljive teme

Posebno je problematično kada su u pitanju silovanja, samoubistva, ubistva i neki drugi tragični događaji. Pojedini ne prezaju od toga da ostavljaju strašne komentare, poput ismijavanja na račun žrtve. Stigmatizovanje, omalovažavanje žrtve su, na žalost veoma prisutni u komentarima na društvenim mrežama. Kako i koliko to sve utiče na samu žrtvu, njenu porodicu i prijatelje je nešto što se svako treba zapitati prije pisanja takvih komentara.

Zabrana komentara

Često se pokreće diskusija o tome da li mediji trebaju zabraniti mogućnost postavljanja komentara. Mišljenja su različita. Dok pojedini smatraju da je neophodno blokirati komentare, drugi to smatraju cenzurom.
Ono što je sporno jeste što mediji uglavnom rijetko kada uklanjaju problematične komentare. Jedan od opravdanja je da nemaju vremena da stalno brišu te komentare i da je potrebno da zaposle nekoga ko bi se samo time bavio, što mnogo govori o tome koliko je pristup ovoj problematici prilično površan i neozbiljan.
3 thoughts on “Govor mržnje u komentarima na društvenim mrežama

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.