Tik-Tok mreža koja je zaludila svijet

Nova kineska društvena mreža „TikTok“ unazad godinu dana stekla je popularnost ogromnih razmjera. Tome svjedoči podatak da je ova aplikacija preuzeta sa Google play prodavnice više od milijardu puta. Prema podacima  „CNBC“ (Consumer News and Business Channel)  platforma broji oko 800 000 miliona aktivnih korisnika. Iza  trenutno najpopularnije društvene mreže stoji kineska kompanija „ByteDance“ .

Naime, riječ je o aplikaciji koja korisnicima pruža mogućnost da kreiraju kratke video snimke u trajanju do 60 sekundi. Ono što pomenutu mrežu razlikuje od instagrama i fejsbuka jeste to da na ovoj platformi korisnici imaju mogućnost kreiranja samo kratkih video formata, što se sudeći po vrtoglavim brojkama korisnika mnogima to dopalo. Sadržaji na ovoj platformi su raznovrsni, od hrane, muzike, plesa do životinja, a nerijetko se pojavljuju i videi edukativnog karaktera kao i oni sasvim bizarni.

Ko su korisnici Tik-Toka?

Prema uslovima korištenja aplikacija nije namijenjena mlađim od 13 godina. Korisnici ove mreže su pretežno tinejdžeri, odnosno mlađa publika koja najviše vremena provodi na platformi kao što je You Tube. Pretpostavlja se da su osnivači upravo zato kreirali mrežu na kojoj će biti dostupan samo kratki video format što je i privuklo mlađu publiku. Veliki izbor raznih efekata dodatno privlači pažnju korisnika prilikom kreiranja sadržaja i tako u brzom vremenskom periodu nastaju efektni videi.

Viralnost

Ono što je posebno privuklo tinejdžere na Tik-Tok jeste što sadržaj mnogo lakše i brže postaje viralan nego što je to slučaj na instagramu i fejsbuku. U vezi sa tim, izuzetno je važno napomenuti da viralan video nije nužno kvalitetan sadržaj, naprotiv česta pojava je da su videi sa velikim brojem lajkova i pregleda potpuno besmisleni što su pojedini korisnici malim eksperimentom to i dokazali.
Na zvaničnom sajtu Tik-Toka navodi se da je ova aplikacija kreirana sa ciljem da podstakne kreativnost i učini korisnike srećnim. Nameće se pitanje da li je to zaista tako u praksi i kolika je ova društvena mreža zapravo bezbjedna?

Opasni izazovi

Kao i obično na većini društvenih mreža pa tako i ovoj česta je pojava takozvanih „izazova“ među kojima ima i  onih rizičnih po život.
„Izbjeljivač izazov“ koji podrazumijeva sipanje i stavljanje hemikalija na oko kružio je ovom platformom. Nakon „izazova“ djeca su dobila opekotine, krvarenje iz očiju kao i oslabljen vid.Još jedan u nizu opasnih izazova bio je i „koronavirus izazov“ gdje su neki korisnici pozivali jedni druge da ližu dasku od wc šolje.

Digitalno nasilje

Digitalno nasilje nije zaobišlo ni ovu platformu što dokazuju brojni komentari puni uvreda, govora mržnje ispod videa pojedinih korisnika.
Neki od njih su:
„ubij se“,
debela si,
ne zaslužuješ da živiš“,
„pliz, objesi se i spasi nas“

Ovakvi komentari užasno loše utiču na mentalno i fizičko zdravlje osoba koji su mahom tinejdžeri.

Upozorenje za roditelje

Sa željom da imaju što više lajkova i pratioca djeca prihvataju uglavnom sve zahtjeve za praćenje što je veoma opasno. Savjetuje se da roditelji imaju obavezno nadzor i kontrolu nad time sa kim dijete komunicira i kakav sadržaj kreira.
Preporuka je da profil djeteta bude privatan kako bi se moglo kontrolisati kome su vidljive objave koje dijete postavlja.
Važno je upozoriti dijete da na internetu nisu svi iskreni i da nemaju dobre namjere.
Stručnjaci za bezbjednost djece na internetu savjetuju da je potrebno objasniti djetetu da ne smije ostavljati adresu stanovanja, broj telefona na društvenim mrežama.
Takođe, preporuka je da se djeci ne zabranjuje radikalno upotreba aplikacije jer bi to moglo proizvesti samo kontraefekat da dijete počne tajno koristiti aplikaciju.

 

4 thoughts on “Tik-Tok mreža koja je zaludila svijet

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.