KAKO KRATKA SUKNJA U PREVODU ZNAČI SILUJ ME?

Na našim prostorima (čitaj Balkanu) dešavaju se prilično bolesne stvari i nalaze  opravdanja za gnusne i potpuno neopravdane postupke. Nikako ne mogu da svarim, niti da razumijem kako to kratka suknja i šorc u prevodu znači „siluj me“. Koji jezik to tako prevodi?

Šta znači pitanje „šta si nosila na sebi“? Da li nam to govori da si automatski sam kriv ako te neko silovao, jer šta tražiš đavola, jelte? Opet, sa druge strane šta ako si bila zakopčana do grla i silovana mora da si imala neki provokativan pogled.
Kako god da se okrene stigma je na žrtvi, što je prestrašno, užasavajuće do bola, zaista jeste.

Šta se dešava u umu ovoga društva koji pravda nasilnika? Činjenica da nasilje zna da rađa nasilje je česta pojava , samo se okrenite i vidjećete.
Ljudi konzumiraju nasilje bilo putem medija, okoline i prihvataju to kao sasvim normalan i prihvatljiv šablon ponašanja do te mjere da se nasilnik opravdava, a žrtva stavlja na stub srama.

Nošenje provokativne odjeće nerijetko se tumači kao poziv na silovanje. Izlazak na ulicu u kasnim satima smatra se traženjem problema, jer šta ti imaš da radiš na ulici u jedan ujutru, mora da tražiš da te siluju. Zatvori se u kuću i kuvaj to jelo.

Posebno je poražavajuće što najgore osude stižu upravo od žena. Tamo gdje bi žrtva trebala dobiti podršku i empatiju nailazi nažalost na prekor, uvrede i osude. Izostaje ta ženska solidarnost i razumijevanje.

Jako je važno da se razgraniči i raskine povezanost između toga šta je neko nosio na sebi i silovanja jer to ne može nikako, ni u ludilu da se dovede u vezu. Kako se neka žena, djevojka, klinka obukla je apsolutno njena stvar i stvar roditelja kada su u pitanju maloljetne osobe. Ta odjevna kombinacija ne ugrožava nikako ni vas, ni mene i tačka, nema tu „ali“. Da li neko izgleda vulgarno, jeftino je opet izbor te neke osobe, ali NIKAKO ponavljam, poziv na silovanje ili opravdanje zašto je neko silovan.

Između ostalog imate majke, sestre, žene itd. pa razmišljajte u pravcu da ono što ne bi željeli da se desi njima ne opravdavajte ako se desilo nekom drugom, jer nema opravdanja.

Molim vas, urežite negdje sebi u um, žrtva  nije kriva, niti odgovorna za silovanje.

 

2 thoughts on “KAKO KRATKA SUKNJA U PREVODU ZNAČI SILUJ ME?

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.