Medijska pismenost i mladi

Živimo u eri informaciono – komunikacione tehnologije, gdje nas svakodnevno zapljuskuje more informacija, od kojih su neke lažne, beskorisne i potpuno nebitne.
Naš prozor u svijet su mediji i putem njih saznajemo i informišemo se o različitim  događajima. Međutim, rijetki su oni koji se zapitaju da li mediji zapravo govore istinu, da li su njihove informacije, tačne, pravovremene i objektivno predstavljene publici.
Tome nas uči medijska pismenost, da analiziramo i kritički sagledamo iz različitih uglova  ono što nam se „servira“ u medijima.

Danas, u velikoj mjeri mladi se informišu putem fejsbuka, jutjuba, generalno na društvenim mrežama. Veliki problem predstavljaju razni portali koji se predstavljaju kao mediji, a o kojima publika ne zna apsolutno ništa. Ne zna se ko je pokrenuo portal, sa kojim ciljem, ko kreira tekstove. Sve to je pod velikim upitnikom. Jednostavno ne postoji impressum koji treba da bude pokazatelj i dokaz ko stoji iza jednog medija.

Portali nastali niotkud, preko noći dijele netačne, lažne informacije i na taj način izazivaju različite reakcije kod građana  kao što su govor mržnje, strah i uznemirenost.

Medijska pismenost je zapravo najefikasniji način kako se boriti protiv toga. Međutim, građani o tome znaju malo ili skoro ništa.

KAKO ANALIZIRATI MEDIJSKE PORUKE?

Da bi utvrdili da li je neka vijest tačna, objektivno napisana važno je da obratimo pažnju na nekoliko stvari:

  • ko je izvor informacija ( koji medij je objavio vijest ) ?
  • ko su sagovornici (da li su kompetetni da govore o određenoj temi ) ?
  • sa kojim ciljem je vijest objavljena/ šta publika ima od toga ?
  •  Koje vrijednosti, stavovi su zastupljeni ili izostavljeni iz poruke ?
  • Koje kreativne tehnike se koriste za privlačenje pažnje (na primjer često se koriste senzacionalni naslovi koji obećavaju dobru priču ) ?

Ne dozvolite sebi da budete pasivna publika i da „konzumirate“ sve što vam mediji serviraju „na tacnu“.
Mediji svakodnevno selektuju informacije i objavljuju samo jedan mali djelić onoga što se dešava. Oni oblikuju i stvaraju vaše stavove o određenim temama ili osobama, a posebno imaju moć da vam nametnu o čemu da mislite. Očigledno je koliki uticaj imaju na naš život i još je očiglednije koliko je važno biti svjestan toga.

MEDIJSKA PISMENOST U ŠKOLAMA

Važnost medijske pismenosti shvatila je Finska, već 1981. godine kada je medijsko obrazovanje uspješno uključila u školski sistem.
U Bosni i Hercegovini nema ni naznake o tome uprkos naporima pojedinaca da se medijska pismenost integriše u formalno obrazovanje.  Da li nam to govori da nekome odgovara pasivno društvo koje ne misli i ne posmatra kritički poruke koje mu se šalju?
U Srbiji je  školske 2018/19. godine kao izborni predmet „Jezik, mediji i kultura“ uveden u gimnaziju i pojedine srednje stručne škole.
Medijsko opismenjavanje u Hrvatskoj pokrenule su nevladine organizacije od kojih se posebno izdvaja  Društvo za komunikacijsku i medijsku kulturu koje organizuju predavanja u srednjim i osnovnim školama.
Agencija za elektronske medije i UNICEF. pokrenuli su u Hrvatskoj 2018. godine projekat Dani medijske pismenosti, u koji se svake godine uključuje sve više djece, roditelja i nastavnika. 

Trudite se da budete kritička i analitička publika, jer je to veoma značajno kako za vas kao individuu, tako i za kolektiv.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.