Brankica Smiljanić: MATURE, NEKAD I SAD

U jeku matura, ne može čovjek biti, a da se ne sjeti svoje mature (barem mi „stariji“ hahaha) i briga koje su se tad činile baš velike. Opet zavisi kako kome.

MOJA VELIKA MATURA

Sjećam se stvarno k’o juče da je bilo. Nekoliko dana pred maturu i moje nonšalancije, kako nemam ni haljine, ali ni partnera. Otišla sam u Banjaluku da kupim haljinu sa rodicom i nije mi nekako bilo ni stalo oko svega toga. Sad će neko reći „ma da, tebi nije ali mnogima jeste i tada i sada“. Mnogima prije nije bilo stalo ni upola koliko je sada svima stalo da budu neki Holivud.

Moja haljina je koštala 45 KM, ok možda je ta haljina prije deceniju imala vrijednost, ali i nije. Bila je obična pamučna haljinica sa tufnicama. Koju sad djevojke nose u grad kad idu na kaficu. I nisam jedina ja bila u takvoj haljinici, dosta nas je takvih bilo (ne k’o mojoj, sličnim, čitaj jeftinim). I da si htio nisi mogao sikirati roditelje kako hoćeš balske haljine, kad si jeo krompir na sto načina.

Ne žalim se ja, meni je više zbog drugih stvari bilo žao…

Elem, haljinica, sandale i onda šminka, sve je bilo tu, a i drug kao partner koji me dan prije pitao. Što se šminke tiče htjela sam kupiti nešto što će trajati i uzela sam lipfinity, koji je trajao cijelu noć. Minđuše sam dobila kao nasljedstvo od pokojne bake, a mama mi je poklonila bisere. Ko god me ikad pitao, uvijek sam govorila da sam na sebi nosila bogatstvo i da je na meni najskuplja bila šminka. Evo sad kad pišem, naskuplje na meni su bile uspomene koje sam dobila na poklon. Bez neke patetike, ali neke stvari stvarno nemaju cijenu.

Frizuru mi je frizerka upropastila, pa sam sama sebi pravila, a i sama se šminkala. Koji stres ahahaha. Sjećam se da sam tad prvi put stavila BB kremu, a o puderu nisam nikad ni razmišljala. Bilo mi je samo jedva čekam da se spremim i da idem.

Imala sam sekin foto-aparat koji je mogao da fotka oko 30-ak fotografija, veliku želju da plešem i da se lijepo provedem. Tako je i bilo. Karmin je trajao cijelu noć. Frizura je bila simpatična, nije se pokvarila hahaha, a fotograf koji je bio jedan jedini za cijelu generaciju, uspio je da fotografiše mene i simpatiju kako plešemo. Kud ćeš bolje? Nema bolje.

Ah da, na mojoj maturi nije bila mama da me isprati, nije bila seka da me bodri. Stvarno se takve stvari cijene. Vjerovatno zato i cijeli svoj život nikad mi nije bilo bitno to materijalno, jer ono što mi je bilo bitnije uvijek me više pogađalo, pa nisam mogla da „kukam“ kako mi je frizura bila čajna. Nisu mogle biti tu, ali ja sam itekako osjetila to i više nego što sam mislila. Teško je, obilaziš grad, a u publici nema onih dragih da te gledaju. Evo, bukvalno, mi sad naviru suze….

MATURE SAD

Emotivno sam završila ovaj dio za moju maturu i nisam više mogla da pišem i sjećam se. Pa sam morala da pređem na ovaj šund i kič da se smirim. Danas su mature postale Holivud, crveni tepih. Danas su mature postale dizanje kredita i balska haljina. Briga hoće li neko imati istu haljinu k’o i ti (moja haljina je bila u skoro svakoj prodavnici i visilo je njih tonu na ofingeru, ni sekunde se nisam zabrinula, znala sam da je niko neće).

Gledala sam ove godine i unazad nekoliko godina mature i kako to izgleda. Komentari da se ne zna da li je to matursko ili apsolventsko su sve. Od tone fotografa koji se guraju, porodice ne mogu normalno ni da hodaju, ni da se fotografišu. Sve je namješteno, ispozirano, sve je plastično. Ta sreća koju treba da vidiš u oku svakog od njih je zamjenjena sa uopštenim izrazom da na spontanim fotografijama „ispadnu“ što ljepši, treba nešto i na instagram da se „zakači“.

Sad će neko reći da sam matora, da je nekad, nekad, da je sad, sad. Iskrena da budem, vidim ja i sad skromnih djevojaka i momaka i kako im je lijepo. Nije popularno, ali oni se osjećaju dobro. Profesionalna šminka, haljine iz bajke, krediti vaših roditelja, kako bi vi bili srećni i to srećni da pokažete koliko „imate“, za mene je nesreća. 

ŽIVOT NIJE KLIŠE

Svi na kraju pričaju kako je skromnost vrlina i kako su stvari samo stvari, ali na kraju tako i nije, zar ne? Mnogi se oduševljavaju materijalnim i samo to forsiraju. Vidljivo je gdje god se okrenemo. A, na maturama dostigne svoj vrhunac.

Ne mogu reći jadni roditelji, pošto ima roditelja koji to isto toliko isforsiraju k’o i djeca, tako da nisu sve ni oni krivi. Krivo je vrijeme u kojem živimo, jer svi žele bajku, pa makar i na dan. Život nije bajka, život se ne živi jedan dan….ali, avaj.

Ipak, srećna vam matura, maturanti! Veselite se, to je jedino što vam niko ne može zamjeriti, nikad.

 

Izvor: Media blog 5+ 

2 thoughts on “Brankica Smiljanić: MATURE, NEKAD I SAD

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.