Govor mržnje u medijima i postkonfliktnom društvu, slučaj Naser Orić

Uticaj medija na pojedinca i cjelokupno društvo je u velikoj mjeri izražen, posebno nastankom modernih tehnologija koje čine da mediji budu naša svakodnevnica. Oblikovanjem percepcije i stvaranjem određenih stavova, mediji pokazuju koliku ulogu imaju u životu publike odnosno recipijenata.

Kao glavno sredstvo informisanja građana, mediji imaju dužnost da djeluju u skladu sa svojim novinarskim kodeksom i da na taj način doprinose stvaranju dijaloga, razumijevanja i društvene kohezije. Međutim, nerijetka je pojava da upravo oni doprinose širenju govora mržnje i stereotipa koji dovode do nastanka diskriminacije.

“Govor mržnje je svaki govor, gest, ponašanje, pisanje ili prikazivanje koje je zabranjeno jer ne sme da podstiče nasilje i predrasude protiv zaštićenog pojedinca ili grupe, zato što omalovažava i zastrašuje zaštićenog pojedinca ili grupu. U literaturi se kao govor mržnje kvalifikuju izjave koje zastrašuju, vređaju ili uznemiravaju pojedince ili grupe ili izjave koje pozivaju na nasilje, mržnju ili diskriminaciju pojedinca ili grupe. “ ( Vasović, M. 2002:16)

Primjer govora mržnje u medijima imali smo priliku vidjeti prije nepunih mjesec dana. Na portalima u BiH kao i u regionu proširila se vijest kako Naser Orić poziva na rat.

Naime, bivši komandant Armije BiH Naser Orić učestvujući kao specijalni gost na promociji knjige „Život pre i posle Srebrenice“, autora Esnefe Smajlović Muhić je ratno-huškačkom izjavom, pozivao, podsticao na nasilje, uznemiravao i zastrašivao.

Kao reakcija na izjavu ostavljeni su brojni komentari uvredljivog sadržaja, koji takođe pozivaju na nasilje. Ovim vidom komunikacije stvoren je prostor pun tenzija i etničke netreperljivosti.

Sankcije u vidu osuđivanja

Iz Kancelarije za odnose s javnošću Ambasade SAD u BiH Srni je rečeno da osuđuju svaku izjavu koja aludira na novi rat u BiH, a kamoli koja otvoreno zagovara rat.

Kada govorimo o zakonskom okviru, govor mržnje je definisan kao krivično djelo i regulisan Krivičnim zakonom BiH (čl.145.), Krivičnim zakonom FBiH (čl.163.), Krivičnim zakonom RS (čl.390.) i Krivičnim zakonom Distrikta Brčko BiH (čl.160.).

Posebna problematika kod govora mržnje jeste što se još uvijek ne pravi jasna granica između slobode govora i govora mržnje. Na taj način sloboda govora se zloupotrebljava u svrhu širenja govora mržnje. Takođe, Postavlja se često pitanje kako podvući jasnu liniju između slobode govora i govora mržnje. Suštinski, jednostavno je: Gdje počinje govor mržnje, tu prestaje sloboda govora.

Na društvenim mrežama svakodnevna je pojava komentara koji u sebi sadrže uvredljiv sadržaj i pozivanje na nasilje svakog oblika. Najranjiviji na takve komentare su djeca. Podsjetimo se tragedije Alekse Jankovića i Mahira Rakovca koji su nastradali, jer su upravo bili žrtve sajber nasilja, fizičkog nasilja i govora mržnje. Kolika je opasnost upotrebe govora mržnje i do čega sve ta upotreba može da dovede, govore upravo ovakvi slučajevi.

U Bosni i Hercegovini kao jednom postkonfliktnom društvu, govor mržnje je u medijima, ali i van njih česta pojava protiv koje se neophodno boriti kroz institucionalne mehanizme, pravni okvir i edukacije. Od 2014.. godine, u Bosni i Hercegovini implementiran je program pod nazivom “Jednakost za sve: Koalicija civilnog društva u borbi protiv diskriminacije“ čiji je rad fokusiran na borbu protiv govora mržnje i diskriminacije.

5 thoughts on “Govor mržnje u medijima i postkonfliktnom društvu, slučaj Naser Orić

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.